Regler #1

Regler är bra att kunna

om inte annat för att undvika misstag som kan kosta slag. Men de ger också möjligheter till fördelar om man kan sina regler. Tyvärr hänger inte alltid låg handicap ihop med bra regelkunskap…

Jag är regelamatör men har rät hygglig pejl på reglerna. Dessutom har jag en kompis som är förbundsdomare. Vi diskuterar ofta olika situationer och hur man skall tolka reglerna.

Det är ju min skyldighet som deltagare i en tävling att gentemot alla andra deltagare i tävlingen se till att reglerna följs i min boll och att så gott det går hjälpa till om det uppstår problem.

Om det uppstår

en diskussion om en situation och den jag diskuterar med är helt säker på att han har rätt (nästan alltid en han) och jag tror att han har fel, brukar jag ofta ta fram min Regelbok ur bagen och be honom visa var det står som han säger. Väldigt effektivt!

Här ett exempel på en situation som ofta kan leda till diskussioner!

Spelarens boll ligger i ett område markerat som mark under arbete. Här gäller regel 16.1 Lättnad för onormala banförhållanden. Läs här!

Diagram16-1a-SV

Det viktiga här är att man skall uppnå fullständig lättnad och att det är närmaste punkt från bollens läge där detta uppnås som ger lättnadsområdet. Exemplet gäller en högerspelare.

Ofta händer det att spelare vill ta närmaste vägen ut och droppa där. Detta är ofta inte samma sak som närmaste punkt, som är det rätta.

Dessutom missar de ibland att det skall vara fullständig lättnad. Det duger alltså inte att stå med en fot i det onormala banförhållandet.

Bra är att alltid kolla

var bollen kan droppas innan du lyfter den. Det kan ju vara så illa att du måste droppa i en buske eller bakom ett träd… I det fallet kan det kanske vara bättre att spela bollen som den ligger.

För många år sedan

spelade vi en partävling och en av spelarna i det andra paret hamnade i ett område markerat som ”mark under arbete”.

Han plockade upp sin boll och droppade den utanför ”mark under arbete”. Jag påpekade då att han hade droppat på fel ställe, varpå han replikerade: ”det är ju närmaste vägen ut”, vilket det visserligen var, men inte närmaste punkt för fullständig lättnad. Han blev något irriterad..

Men det var inget mot vad han blev när jag informerade honom om att han skulle droppa på andra sidan ”mark under arbete” eftersom han var vänsterspelare!

Hans närmaste punkt för fullständig lättnad låg inne i ett rätt tätt buskage och eftersom han lyft sin boll kunde han inte återplacera den utan plikt.

Här var det nära att han gick till handgripligheter….

I bilden ovan får en vänsterspelare inte lättnad i fallet B2 och i fallet B1 kanske han hamnar till höger om det onormala banförhållandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...